Részletes versenykiírás

 A versenyt az előző években már kipróbált és nagy tetszést aratott  3x3-as rendszerben rendezzük meg.

Rövid történelem:
Az első 3x3 váltót 1991-ben, a IV. Magyar Erdészeti Tájfutóverseny keretében rendeztük meg, de akkor még 4x3 kivitelben. 
Tizennyolc év szünet után, 2009 óta rendezzük 3x3 módon, 2010 óta a Nógrád Nagydíj (illetve 2015-ben a Nógrádi Hungária Kupa) váltóversenyeként.
 
meghatározás
3x3 fős országos rangsoroló váltóverseny
 
 
időpont
2017. április 29. szombat, „0” idő: 15.00 óra
 
 
helyszín
Salgótarján-Szilváskőpuszta
 
 
pályák,
kategóriák
 
 
Kétféle hosszúságú pálya van (hosszú és rövid), melyeken 3 fős váltók versenyeznek. A váltó tagjaira nézve nincs egyesületi megkötés. Korra és nemre a különböző kategóriákban az alábbi megkötések vonatkoznak:
pálya
kategória
indulási megkötések
hosszú
 
3x3x1,4 km
F50-
váltótagok életkorának összege legfeljebb 50 év
N50-
csak nők, életkoruk összege legfeljebb 50 év
F21
bárki, megkötés nélkül
N21
csak nők
F100+
váltótagok életkorának összege legalább 100 év
rövid
 
3x3x0,9 km
F40-
váltótagok életkorának összege legfeljebb 40 év
N40-
csak nők, életkoruk összege legfeljebb 40 év
N100+
csak nők, életkoruk összege legalább 100 év
F150+
váltótagok életkorának összege legalább 150 év
N150+
csak nők, életkoruk összege legalább 150 év
Mix
bárki, de legfeljebb 1 fő F21-es lehet a váltóban
 
Egyéni nevezés is lehetséges, ekkor segítünk váltótársat találni.
 
 
lebonyolítás
Mindkét hosszúságú pályán összesen 27 féle részpálya van. Minden csapattag háromszor fut, és a futási sorrendjük kötött, azaz az 1. futó fut 4. és 7. alkalommal is, a 2. futó 5. és 8. alkalommal, a 3. futó 6. és 9. alkalommal. Minden futó mindhárom alkalommal természetesen másik részpályát.
   A váltók kombinációjának kiosztása olyan, hogy az egy-egy futó által lefutott részpályák összessége ugyanazt az „összpályát” eredményezi. Az egyéni eredményt nem részpályánként, hanem a három részpályán futott időt összeadva, azaz „összpályánként” számoljuk.
   Rangsorpont számításnál minden csapattagot az életkorának megfelelő ranglistában értékelünk: szeniorokat a szenioroknál, felnőtteket felnőttben, ifiket az ifiknél, nőket a nőknél, férfiakat a férfiaknál.
   Mivel minden induló ugyanazt az „összpályát” futja, ezért jó eséllyel szinte mindenki tud rangsorpontot futni.
 
 
terep
Mindegyik részpálya első, hosszabb szakasza változatos terepen vezet (változatos, többnyire jó futhatóságú lombos erdő kisebb-nagyobb bozótfoltokkal, helyenként nyílt és ligetes területekkel, sziklás részekkel). A részpályák átfutópont utáni rövidebb szakasza (100-200 m) a cél közelében, objektumokban gazdag tereprészen vezet.
 
 
térkép
2017-es helyesbítés, alapszintköz 2,5 m, méretarány a nagyköröknél 1:4000, a kisköröknél 1:2000
 
 
nevezés
MTFSZ Entry vagy esetleg e-mailen az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.
   A nevezési határidőig, kérjük megadni az indítandó váltók számát, kategória, klubnév és/vagy fantázianév megjelöléssel. A klubnéven túl lehetőség van a váltók fantázianévvel történő megnevezésére is, ha választotok ilyen fantázianevet, kérjük azt is adjátok meg. Vegyes váltók esetén a váltók azonosítása a fantázianévvel történik, tehát ott is kérjük a fantázianevet megadni.
   A névszerinti nevezést a kötött futási sorrend megadásával és a dugókaszámokkal együtt kérjük, hogy minél hamarább adjátok meg az Entry-ben vagy a honlapról letölthető nevezési lapot kitöltve és az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre elküldve. Ennek leadási határideje 2017. április 28. péntek 20.00 óra. Ezen az időponton túl az összeállításokat csak 1000 Ft/váltó adminisztrációs díj felszámítása mellett tudjuk elfogadni. A már leadott összeállításokon csak különlegesen indokolt esetben (sérülés) lehet változtatni.
   Kérjük a fenti intézkedésünk megértését, sajnos a tömeges méretekben túl későn megadott összeállítások és helyszíni nevezések komoly hibaforrást jelentenek.
 
 
nevezési díj
2017. április 10-ig: 4000 Ft/váltó
2017. április 11-19. között: 4500 Ft/váltó
2017. április 20. után és a helyszínen: 5000 Ft/váltó
 
 
díjazás
Minden kategória 1-3. helyezett váltója tárgyjutalmat kap.
   Ezen kívül mindkét pályán külön díjazzuk az egy család tagjaival felálló váltókat. Ha a nevek alapján nem egyértelmű, akkor nevezéskor illetve az összeállítás leadásakor az egy családba tartozást kérjük jelezni. A családi váltókat a nemüknek ill. életkoruknak megfelelő kategóriában is értékeljük.
 
 
további
tudnivalók 
A verseny lebonyolításának részletes leírása, a váltások, térképelvétel, dugóka kiolvastatás módja, végleges pályaadatok, stb. a versenyértesítőben és a honlapon lesz olvasható.