3x3 váltó részletes versenykiírása

A versenyt az előző években már kipróbált és nagy tetszést aratott 3x3-as rendszerben rendezzük meg.
 
Rövid történelem:
Az első 3x3 váltót 1991-ben, a IV. Magyar Erdészeti Tájfutóverseny keretében rendeztük meg, de akkor még 4x3 kivitelben. Tizennyolc év szünet után, 2009 óta rendezzük 3x3 módon, 2010 óta a Nógrád Nagydíj (illetve 2015-ben a Nógrádi Hungária Kupa) váltóversenyeként.
 
meghatározás
3x3 fős országos rangsoroló váltóverseny
 
 
időpont
2016. április 2. szombat, „0” idő: 15.00 óra
 
 
helyszín
Mátraszele
 
 
kategóriák
.
Háromfős váltók versenyeznek. A váltók tagjaira nézve nincs egyesületbeli megkötés. Korra és nemre a különböző kategóriákban az alábbi megkötések vonatkoznak:
kategória
indulási megkötések
F40-
váltótagok életkorának összege legfeljebb 40 év
F50-
váltótagok életkorának összege legfeljebb 50 év
F21
bárki, megkötés nélkül
F100+
váltótagok életkorának összege legalább 100 év
F150+
váltótagok életkorának összege legalább 150 év
N40-
csak nők, életkoruk összege legfeljebb 40 év
N50-
csak nők, életkoruk összege legfeljebb 50 év
N21
csak nők
N100+
csak nők, életkoruk összege legalább 100 év
N150+
csak nők, életkoruk összege legalább 150 év
Mix
bárki, de legfeljebb 1 fő F21-es lehet a váltóban
A teljesítendő pálya az összes kategóriában ugyanaz.
Egyéni nevezés is lehetséges, ekkor segítünk váltótársat találni.
 
 
lebonyolítás
Összesen 9 féle részpálya van (AA, AB, AC, BA, BB, BC, CA, CB, CC). Minden csapattag háromszor fut, és a futási sorrendjük kötött, azaz az 1. futó fut 4. és 7. alkalommal is, a 2. futó 5. és 8. alkalommal, a 3. futó 6. és 9. alkalommal. Minden futó mindhárom alkalommal természetesen másik részpályát.
  A váltók kombinációjának kiosztása olyan, hogy az egy-egy futó által lefutott részpályák összessége ugyanazt az „összpályát” eredményezi. Az egyéni eredményt nem részpályánként, hanem a három részpályán futott időt összeadva, azaz „összpályánként” számoljuk.
   Rangsorpont számításnál minden csapattagot az életkorának megfelelő ranglistában értékelünk: szeniorokat a szenioroknál, felnőtteket felnőttben, ifiket az ifiknél, nőket a nőknél, férfiakat a férfiaknál.
   Mivel minden induló ugyanazt az „összpályát” futja, ezért jó eséllyel szinte mindenki tud rangsorpontot futni.
 
 
terep
Mindegyik részpálya első, hosszabb szakasza (8-900 m) változatos terepen vezet (elhagyott meddőhányók az egykori bányászati tevékenységnek köszönhetően kialakult domborzati formákkal, Zagyva-völgy mocsarakkal, kis tavacskákkal, változatos futhatóságú lombos erdő kisebb-nagyobb bozótfoltokkal, helyenként nyílt és ligetes területekkel). A részpályák átfutópont utáni rövidebb szakasza (100-200 m) a cél közelében, a versenyközpont területén lévő objektumokban gazdag tereprészen vezet.
 
 
térkép
méretarány 1:4000, alapszintköz 2,5 méter, 2016
 
 
nevezés
MTFSZ Entry vagy esetleg e-mailen az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.
   A nevezési határidőig, kérjük megadni az indítandó váltók számát, kategória, klubnév és/vagy fantázianév megjelöléssel. A klubnéven túl lehetőség van a váltók fantázianévvel történő megnevezésére is, ha választotok ilyen fantázianevet, kérjük azt is adjátok meg. Vegyes váltók esetén a váltók azonosítása a fantázianévvel történik, tehát ott is kérjük a fantázianevet megadni.
   A névszerinti nevezést a kötött futási sorrend megadásával és a dugókaszámokkal együtt kérjük, hogy minél hamarább adjátok meg az Entry-ben vagy a honlapról letölthető nevezési lapot kitöltve és az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre elküldve. Ennek leadási határideje 2016. április 1. péntek 20.00 óra. Ezen az időponton túl az összeállításokat csak 1000 Ft/váltó adminisztrációs díj felszámítása mellett tudjuk elfogadni. A már leadott összeállításokon csak különlegesen indokolt esetben (sérülés) lehet változtatni.
   Kérjük a fenti intézkedésünk megértését, sajnos a tömeges méretekben túl későn megadott összeállítások és helyszíni nevezések komoly hibaforrást jelentenek.
 
 
nevezési díj
2016. március 21-ig: 4000 Ft/váltó
2016. március 22-29. között: 4500 Ft/váltó
2016. március 30. után és a helyszínen: 5000 Ft/váltó
 
 
díjazás
Minden kategória 1-3. helyezett váltója tárgyjutalmat kap.
   Ezen kívül külön díjazzuk az egy család tagjaival felálló váltókat. Ha a nevek alapján nem egyértelmű, akkor nevezéskor illetve az összeállítás leadásakor az egy családba tartozást kérjük jelezni. A családi váltókat a nemüknek ill. életkoruknak megfelelő kategóriában is értékeljük.
 
 
további
tudnivalók 
A verseny lebonyolításának részletes leírása, a váltások, térképelvétel, dugóka kiolvastatás módja, végleges pályaadatok, stb. a versenyértesítőben és a honlapon lesz olvasható.